Les Illes Balears

Les Illes Balears són un lloc privilegiat. Durant segles han acollit importants personalitats. Artistes, escriptors, pintors de tot el món han fet d'aquestes illes la seva llar. Així, l'arxipèlag és molt més que un dels principals centres turístics de la Mediterrània. És un entorn generador de creativitat, art, música i gastronomia. Un paradís amb un paisatge que embadaleix.

Les Illes Balears són pura diversitat. Illes que, lluny d'una uniformitat, tenen el seu propi caràcter. Illes plenes d'història i d'un patrimoni cultural i monumental que tanca l'empremta i el testimoni de totes les cultures que hi han recalat.

Dades

Composició
Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera
Població
1.11 milions (2013)
Capital
Palma (població 407,648)
Idiomes oficials
català i castellà
Extensió
4492 km2

Mapa i detalls de les illes

La UIB,  el 16è municipi

?A la UIB hi estudien prop de 18.200 estudiants i hi treballen 1.000 professors i investigadors i 500 professionals en administració i serveis. Si la UIB fos un municipi, seria el 16è més gran de les Illes Balears, d'un total de 67.

Ciutat Quilómetres Hores
Londres 1345 02:30
Berlín 1660 02:40
Roma 869 01:35
París 1034 01:45
Amsterdam 1435 02:30
Brussel·les 1262 02:10

Hores de sol

Ciutat Dies de sol Dies de pluja Temperatura mitjana anual
Palma 300 51 16 ºC
París 200 164 11.5 ºC
Londres 200 164 9.6 ºC
Berlín 250 113 12.9ºC
Amsterdam 180 185 9.7ºC
Copenhage 250 113 8 ºC
Estocolm 260 105 6.7ºC
Brussel·les 230 132 10.3ºC

 Fuente: http://www.climatedata.eu/

Platges cristal·lines

Les prop de 300 platges d'aigües cristal·lines de les Illes Balears ofereixen una varietat inigualable per al visitant: van des de paratges verges a les que disposen de tots els serveis.

Es Vedrà i es Vedranell. Giorgio Gatti. Imatge cedida pel Govern de les Illes Balears / Conselleria de Turisme i Esports / Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB)

Esports nàutics

Els esports nàutics són un dels punts forts d'aquesta comunitat abocada al mar. A més, hi ha una completa xarxa d'instal·lacions i empreses nàutiques que ofereixen els seus serveis. En aquestes aigües es disputen nombroses regates de vela de prestigi internacional.

Tramuntana i senderisme 

Una de les millors formes de conèixer el paisatge de les Illes i gaudir-ne és fer les rutes de senderisme. La serra de Tramuntana —el seu principal exponent— va ser declarada Patrimoni de la Humanitat el 2010 i és considerada la segona destinació de muntanya espanyola més demanada pels viatgers internacionals. 

Bicicletes a Ses Salines. Manfred. Imatge cedida por el Govern de les Illes Balears / Conselleria de Turisme i Esports / Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB)

Gastronomia balear

La cuina balear és original i exquisida. La seva base està en la gastronomia mediterrània, i té trets comuns amb la catalana i la valenciana. La situació de les Balears com a cruïlla de cultures ha fet que rebi els influxos de la cuina àrab, jueva o italiana. En el cas de Menorca, també s'hi fa notar l'herència de la dominació francesa i anglesa.??

Actualment, l'arxipèlag presumeix de tenir cinc xefs amb estrella Michelin que, en moltes ocasions, han rescatat el receptari tradicional per adaptar-lo a l'alta cuina. El seu mestratge i la qualitat dels seus plats han portat la imatge de la cuina balear a tothom.

Escola d'Hoteleria

Des de la seva creació el 1995 —pel Govern de les Illes Balears i la UIB— l'Escola d'Hoteleria s'ha convertit en una institució fonamental en la recuperació, conservació i difusió de la gastronomia balear. Per les seves aules han passat xefs de la talla de Macarena de Castro —estrella Michelin per El Jardí— o professors com Tomeu Caldentey —estrella Michelin per Es Molí d'en Bou.

Des dels seus estudis d'especialista en serveis de cuina i restauració, direcció i gestió de restaurants i bars, i especialista en alta cuina, formen els seus alumnes amb un sistema interactiu que cerca millorar la capacitat científica i tecnològica del personal d'hoteleria. Les pràctiques són una part bàsica d'aquest aprenentatge i s'insereixen enmig del procés formatiu, de manera que els estudiants coneixen de primera mà la realitat d'alguns dels millors establiments de les Illes.??

Però l'Escola d'Hoteleria no és només un espai per a professionals, sinó també per a aficionats a la cuina i amants del bon menjar. Per als primers, ofereix un ampli ventall de cursos i tallers «A quatre mans» amb els millors xefs de Mallorca. Per als segons, organitza tot un programa de jornades gastronòmiques tematitzades, a més d'un menú diari i la festa del bufet dels divendres. I tot a preus molt assequibles.

 

Imagen cedida por la "Fundació de Turisme Palma de Mallorca 365"